Koupelna s dotekem Středomoří

Nedávno jsem se dočetla, že v Japonsku začíná být mezi mladými velkým hitem minimalisticky zařízené bydlení bez koupelny. Pro nás Evropany je ovšem koupelna nepostradatelným standardem. Já jsem tentokrát její návrh pojala ve středomořském stylu, jenž je ovlivněn kulturou, historií a architekturou států rozkládajících se na břehu Středozemního moře od Španělska přes Francii, Itálii až po Balkán a země severní Afriky. Díky tomu na nás při pohledu na koupelnu dýchne závan letního odpočinku ve Středomoří.

“Středomořský neboli mediterranean styl, to je nadčasový interiérový design, založený na neutrální barevnosti, přírodních materiálech, vzdušném a elegantním vzhledu a střídmém přístupu k dekoracím.”

 

Zemitá barevnost, tedy barvy v tónech hnědé, pískové a terakotové, spolu se stylovými doplňky a dekoracemi, jako jsou koberečky z přírodních materiálů, antická váza se sušenými palmovými listy anebo třeba stará kachle s reliéfem lastury, dodají místnosti na útulnosti, ale zároveň dodrží jednotu stylu.

Využijte výhod kompozitních materiálů

 

Obklady z přírodních materiálů jsou samozřejmě finančně náročnější, a tak může být dostupnějším řešením použití stěnových panelů Rocko Tiles od společnosti Kronospan. Panely na bázi minerálu nabízejí, kromě velkého formátu 2800 x 1230 mm o tloušťce 4 mm, širokou škálu luxusních dekorů ve dvou povrchových strukturách. Panely jsou voděodolné, a proto přímo ideální pro použití v koupelnách.

 

Můj návrh koupelny vychází z kombinace dvou dekorů těchto panelů, které na stěnách vytváří vzhled typických cihliček a stěrkované omítky v přírodním odstínu. Dekory spolu barevně ladí a navzájem se odlehčují. Obklad se vzorem skládaných cihliček jsem použila na stěně za umyvadly a také ve sprchovém koutu. Poličky v nice a jednoduchá designová skříňka pod umyvadly jsou navrženy z dřevodekoru, který evokuje dojem poctivého letitého kusu dubového dřeva.

 

Středomořský styl doplňuje rozměrné zrcadlo v masivním rámu a okno na celou výšku stěny, díky kterému do místnosti proudí denní světlo.

Můj tip

 

» Pokud to dispozice místnosti dovolí, snažte se do koupelny dostat co největší množství přirozeného světla – to je jednak příjemné, a také umožňuje dostatečně větrat vlhkost, která se v koupelně vyskytuje v mnohem vyšší míře než v jiných částech bytu či domu.

 

» Na stěny zvolte neutrální světlé barvy, na nábytku a doplňcích sáhněte po přírodních odstínech. Nebojte se ani dekorů, jako je ratan, proutí, terakota či tepané železo.

 

» Samozřejmostí je v koupelně zrcadlo a vhodně zvolené a umístěné osvětlení – jedno centrální na stropě a ideálně dvě postranní u zrcadla.